Een Paddock omheining

De juiste keuze voor de omheining van een paddock, paardenbak en/of weide is erg belangrijk. Niet alleen mogen paarden niet uitbreken, ook moeten ze veilig binnen de omheining kunnen verblijven. Er zijn verschillende soorten paardenomheiningen (van hout, kunstof of gaas), elk met voor- en nadelen. De keuze voor de omheining is afhankelijk van het gebruik, het soort paarden en van de omgeving. Bij Paddock Maker geven we u hierover graag advies.

Houten paardenomheining

Bij Paddock Maker vinden we een houten omheining het mooist. Hout is bovendien stevig, duurzaam en gaat het mooist op in de omgeving. Echter hout heeft ook een paar nadelen. Aan splinters of scheuren in het hout kunnen paarden zich verwonden en scheuren kunnen een risico op uitbreken geven. Paarden kunnen zich tegen de omheining aan gaan schuren of gaan knabbelen aan het hout. Een veelgebruikte oplossing hiervoor is het plaatsen van schrikdraad. Bij aanraking ervan krijgen de paarden een waarschuwing van stroom. Wij zijn geen voorstander van het gebruik van schrikdraad. Dun schrikdraad is lastig te zien voor paarden. Breed schrikdraad is beter zichtbaar, maar breekt niet zo snel, zodat het bij uitbreken schaaf- en brandwonden kan veroorzaken.

Daarom hebben we bij Paddock Maker onze eigen paardenomheining ontworpen van stevige geschaafde houten palen gecombineerd met stalen liggers. Een combinatie die niet alleen mooi, maar ook stevig én veilig is. Schrikdraad is bij onze omheining niet meer nodig en paarden kunnen er zich naar hartelust tegen aan schuren.

Aandachtspunten paardenomheining

Waar moet u op letten bij de keuze van een paardenomheining? Paddock Maker geeft u graag enkele tips:

1. De hoogte van het hekwerk. Maak een omheining niet te laag i.v.m. paarden die erover heen kunnen springen, maar let er ook op dat (kleine) pony’s er niet onderdoor kunnen lopen.
2. De palen moeten sterk zijn en diep genoeg in de grond zitten, zodat de omheining stevig staat en de paarden niet door de omheining kunnen breken.
3. Let op de het afronden van de hoeken in verband met risico van opsluiting van de paarden.
4. De omheining moet goed zichtbaar zijn voor de paarden.
5. Vermijd scherpe delen/punten aan de omheining en let op de tussenafstand van de regels in verband met kans op verwondingen.
6. Zorg voor een duurzame omheining, die lange tijd meegaat.
7. Informeer altijd bij uw gemeente of u een aanlegvergunning voor de omheining nodig heeft.
8. Controleer een paardenomheining elke dag!

  • PaddockMaker heeft een systeem gemaakt, waarmee onze paddock nog jaren meekan, er prachtig uitziet en onze paarden veilig staan zonder zich te verwonden.
    Ilse
    Paardenhouderij Op de Brant
  • Palen van ø 140mm dik!! Ze staan 900mm in de grond. De liggers zijn van gegalvaniseerd staal 3,2mm dik en ø43mm BUILD FOR HEAVY DUTY
    Ralph
    Eigenaar Paddock Maker